Нежната спирала

Йордан Радичков

Нежната спирала

Цена: 15 лв

Поръчка

Мека корица

Художник: София Попйорданова

ISBN: 978-619-91377-2-7

През 1983 година под перото на Йордан Радичков се появява един от най-нежните сборници с разкази в цялото му творчество – „Нежната спирала“. В един от текстовете авторът пише:

“Аз и от звездите съм далече на един милион светлинни години, но това ми пречи да ги виждам, когато заблещукат нощем върху небето, да си мисля за тях и дори понякога да имам мълчалив диалог с тях, защото мисълта ми стига много бързо до блещукащия нощем небосвод, тя мигновено стига до него, разорава го нощем и посява там най-тайните си семена. О, какви семена само съм посявал в разораното нощно небе! И колко пъти се е случвало, докато го разоравам, да падне в браздата по някоя звезда и да остане там затрупана, но аз никога не се спрях и не погледнах назад, защото никой орач не се спира и не се обръща назад да погледне зад себе си…”

Именно тези тайни семена Радичков доверява на своя читател като споделя с него пътуването си между минало и настояще, обръщайки се към най-съкровените си спомени от своето детство и своята зряла възраст и описва събития, случили се едва „онзи ден“.

„Нежната спирала“ е едно изключително пътуване във вътрешния свят на Йордан Радичков. Белязано от присъствието на близки приятели и семейство, случайни срещи, пегаси, влюбени младежи и твърде любопитни мравки и свраки, то криволичи между неизчерпаемата вяра в красотата на неръкотворното и меланхолията, събуждана от прозата на живота.

Именно в тези криволичения между възторга от съществуването и нелепостта на ежедневието, текстовете достигат връхна точка в приемането и разбирането на света, намирането на хармонично съществуване и неминуемата горчивина от него, за да дадат на читателя някои от най-проникновените текстове на автора Йордан Радичков:

„Къде се измъкваш, негоднико? Защо крадеш от недоимъка на природата? Красота ли искаш да отрониш от природата и да я задържиш в шепата си? Ами не разбираш ли ти, невежество с невежество, че щом искаш да задържиш красотата за себе си и да я направиш своя собственост, то тази красота мигновено умира и се покрива с пъплещи паразити. Красотата е само в миговете на твоя живот и както и да се мъчиш да задържиш тия мигове, трябва да знаеш, че задържаш в ръцете си само техните лешове… Глупако!“

„Нежната спирала“ се нарежда сред най-разпознаваемите сборници с разкази в творчеството на Йордан Радичков и представлява една своеобразна вътрешна подготовка за написването на най-важната книга в живота на автора „Ноев ковчег“.

Можете да направите своята поръчка и на телефон 0886504608 от 9 до 17 часа от понеделник до петък.
Необходим е за доставка чрез куриер.
Въведете бройка, ако желаете повече от една.
Моля, въведете коректен адрес за доставка! Ако желаете доставка до офис на Speedy - моля, посочете неговия адрес.
Ако изрично не заявите фактура ще получите само касова бележка.
Моля, попълнете данни ако ви е необходима фактура.
Използвайте това поле за уточнения или бележки по поръчката!
Моля, прочетете Общите условия за пазаруване и дайте своето съгласие